De beroemde gasten van Hotel Des Indes

Anna Pavlova, Mata Hari en Paul Kruger komen tot leven in tijdelijk museum – door Corine van Beelen

Welke illustere gasten logeerden in dit chique Haagse hotel? Wat speelde zich in de suites van deze bekende personen af? Deze vragen spelen vaak door mijn hoofd als ik Des Indes passeer. Tijdens een tijdelijke tentoonstelling krijgt het publiek een inkijkje in deze levens.

Foto van Anna Pavlova (foto CultPers)Daarnaast worden er interessante gebruiksvoorwerpen getoond, maar mijn aandacht gaat vooral uit naar de verhalen rond bekende gasten die in het hotel logeerden.

In de 1e zaal lees ik over de tragische dood van Anna Pavlova, de Russische ballerina. Zij stierf op 24 januari 1931, nota bene tijdens haar afscheidstournee, in haar suite aan pleuritis. Boven het krantenartikel hangt een prachtig schilderij van haar.

Dossier Mata Hari

In dezelfde ruimte zijn een paar brieven van Mata Hari te lezen. Zij werd in november 1916 te Falmouth van boord van de SS Holland gehaald en gevangen genomen. De nachtclubdanseres zou een dubbelspionne zijn. Mata Hari schreef een noodkreet aan minister Loudon van Buitenlandse Zaken en vroeg hem dit misverstand uit de wereld te helpen. Blijkbaar heeft dit niet mogen baten want zij werd in 1917 te Parijs geëxecuteerd. In 2017 wordt haar dossier openbaar gemaakt. Dat kan nog eens interessant leesvoer zijn.

Even verderop staat een portret van Paul Kruger, president van Transvaal. Hij logeerde in 1900 een maand in Des Indes. Tijdens zijn verblijf sprak hij vanaf een balkon van Des Indes het Nederlandse volk toe. Hij vroeg aandacht voor de Boeren in Zuid-Afrika die op dat moment in de 2e Boerenoorlog verwikkeld waren. Paul Kruger zou zijn land niet meer levend terugzien, hij keerde er pas in 1904 terug voor zijn herbegrafenis.

Dan is er het verhaal van Baron van Brienen, kamerheer van Willem III en lid van Provinciale Staten. Hij kocht het pand aan omdat hij naast Clingendael ook ‘iets’ in het centrum van Den Haag wilde hebben. De aankoop van het pand was vooral bedoeld voor het organiseren van feesten.

Paniek

De tentoonstelling (foto Corine van Beelen)

Deze verhalen maken mij nieuwsgierig en roepen veel vragen op. Ik fantaseer over mogelijke paniek rond de dood van Anna Pavlova. Hoe dik bevriend was Mata Hari met minister Loudon en hoe hebben ze elkaar ontmoet? Waarom verbleef Paul Kruger zo lang in het hotel? Kon hij geen woonruimte vinden of dacht hij nog terug te kunnen naar Zuid-Afrika? Wilde Van Brienen met de aankoop van het pand indruk maken op de elite of vonden ze Clingendael te ver weg van het Haagse?

Als ik weer buiten op het Lange Voorhout sta heb ik meer vragen dan antwoorden, maar de  aangename rondgang was de moeite waard. Heel bijzonder dat Hotel Des Indes dit in het kader van 200 jaar Prinsjesdag georganiseerd heeft.

De tentoonstelling is inmiddels afgelopen. Meer informatie over het hotel vindt u op www.hoteldesindes.nl.