Volle maan

Huilende wolf (bron StockXChange/nazreth)Vroege Vogels toont aan: de wolf komt eraan. En de Hoge Veluwe organiseerde 1 september het NK burlen als een hert. Dat kan natuurlijk nooit goed gaan.

De wolf komt onze kant op.  Jeanine Abbring ging gisteren in de eerste nieuwe aflevering van Vroege Vogels TV op onderzoek uit. Ze zat doodgemoedereerd tussen de dieren van een Belgische wolvenopvang en ontdekte, dat er 200 kilometer van de grens met Groningen al volop wolven zitten op de Lüneburger hei. En aangezien puberwolven op zwerftocht gaan, op zoek naar een partner met andere genen, kunnen we volgend jaar veel meer wolven verwachten dan dat ene doodgereden exemplaar.

Nog zo’n opmerkelijk natuurnieuwtje: in nationaal park De Hoge Veluwe won een 9-jarige jongen van de week het Nederlands Kampioenschap burlen. De deelnemers imiteerden de typische herfstgeluiden van hitsige herten en werden daarbij beoordeeld door onder meer een operazanger. Persoonlijk lijkt een kudde wijfjesherten me een betere jury, maar wie ben ik?

Bronstig alfamannetje

Toch bekruipt me de vraag of zo’n NK geen kwaad kan. Wat als een bronstig alfamannetje zich bedreigd voelt in zijn heerschappij en met zijn gewei deze concurrent eens duchtig te lijf gaat? Dat kan voor de 9-jarige Sem nauwelijks gezond uitpakken. En dan toch weer even terug naar die wolven. Zoals Jeanine ons gisteren vertelde, valt een wolf niet zo snel mensen aan, maar herten staan wel op het menu. En stel nu eens dat zo’n wolf toevallig langs die wedstrijd loopt…

Kom kom zult u denken, daar trapt zo’n wolf toch niet in!

Vergis u niet.

Jaren geleden logeerde ik met vrienden in de Eifel. Door de heuvels wandelden we op zekere avond naar het naburige dorp om daar te eten in de dorpsherberg. Menu: wat de pot schaft, gekookt door een scheef lopende oudere vrouw die als bijnaam “die Krähe” had. Jagers rond de grote tafel, waarop de kop van een pasgeschoten hert stond.

Vol eten en drank vingen we de terugtocht aan. Een enorme volle maan rees boven de heuvels en ik kon het niet laten mijn hoofd in de nek te leggen en een wolfachtig gejammer te laten horen. Onmiddellijk barstten in het slapende dorp achter ons de honden massaal uit in een woest huilen naar de maan.

Kippenvel.

Dus burlers, pas maar op!