Rita Reys: wie jazz wil zingen moet niet met pop beginnen

Rita Reys (wikimedia commons)

Rita Reys (wikimedia commons)

28 juli 2013 overleed Rita Reys, 88 jaar oud en nog altijd actief. Twee jaar ervoor interviewde ik haar voor de website van de gemeente Den Haag. Het is een van de bijzonderste gesprekken die ik deed:

Ze treedt inmiddels al 70 jaar op, maar aan stoppen denkt Rita Reys (1924) niet. Op 5 september zingt ze als vanouds in het Kurhaus. In gesprek met Europe’s First Lady of Jazz.

Gepubliceerd op www.denhaag.nl op 30 augustus 2011Wat herinnert u zich van uw allereerste optredens?

Dat is wel heel erg lang geleden! Ik was 16 toen de oorlog uitbrak, dus het was nog vóór de oorlog. Nee, ik stond toen nog niet op de bühne, ik zong op schoolfeestjes en zo.

Is het Kurhaus speciaal voor u?

Overal waar je succes hebt is het prachtig, maar het is natuurlijk een mooie locatie om te werken, in een leuke badplaats.

Huisvrouw en vedette

Krijgt u nog kriebels van optreden?

Zodra ik op de bühne sta ben ik een ander mens. Mijn man zei altijd: thuis ben je gewoon moeder en huisvrouw, maar op de bühne ben je een vedette. En dat ís ook zo. Er valt iets van je af. Je staat daar voor het publiek, ze hebben ervoor betaald om je te zien, en je hebt het maar goed te doen. Het is een stukje van je succes dat je je voor 100% geeft.

Door wie laat u zich inspireren?

Ik zing het American songbook, maar ik ben door niemand geïnspireerd. Alle goede zangers zoals Ella [Fitzgerald, red] en Sinatra zijn dood. Er is niks meer wat me de kriebels geeft. Jonge mensen willen allemaal jazz zingen en spelen, maar ze vergeten dat daar wat voor komt kijken. Ze hebben het vuur wel, maar niet de talenten denk ik. En ze moeten niet eerst in de popscene beginnen, dat ritme is zo heel anders.

In 2010 bracht u nog een plaat uit, ‘Young at Heart’. Is dat hoe u zich voelt?

Wat zal ik ervan zeggen, het is een leuk plaatje, maar ik heb mooiere dingen gedaan. En ik hou d’r nu toch mee op hoor, met platen maken. Ja, ik zou best nog een mooie plaat willen maken met een strijkorkest of een bigband, maar dat is hier in Nederland toch altijd een kwestie van geld.

Niet strompelend de bühne op

Blijft u wel live zingen?

Zolang er werk is! En zolang ik kan lopen. Ik ga niet strompelend de bühne op zoals ik Toots Tielemans zag doen. Misschien zijn wij dames daar toch wat ijdeler in. Maar vooral zolang de gezondheid goed is hè, dat is het belangrijkst.

  • Rita Reys treedt op in het Kurhaus met Ruud Jacobs (bas), Peter Beets (piano) en Martijn van Iterson (gitaar). Kaartverkoop en informatie via www.prospero.nu
  • Lees meer over Rita Reys en haar cd Young at Heart op www.ritareys.eu