Geen morele hoogvlieger

Hij was niet bij de Paralympics, JPB. Onze premier heeft een zonderling talent om overal te zijn waar hij niet moet zijn, en andersom. De omstreden Olympische Spelen bezocht hij natuurlijk wél – “om de mensenrechten in China eens goed ter sprake te brengen”. Dat hebben we gezien: Balkenende hossend met de kroonprins en gesponsorde Heineken kwijlend over de schouders van de sporters. Maar de Paralympics, die veel betekenen voor alle gehandicapten en vooral die in China – nee.

Nelson Mandela werd 90. Vanuit de hele wereld dromden bewonderaars samen, blank, zwart, popsterren, politici, de man van de straat, Will Smith met een traan in het oog. Madiba! Maar geen Balkenende. Die vloog wel naar de USA om dierbaar afscheid te nemen van de meest gehate Amerikaanse president uit de geschiedenis. George W had niet eens de moeite genomen zijn onderdanigste schoothondje te bezoeken op zijn afscheidstour, dus Mohammed moest naar de berg, op publieke kosten natuurlijk.

Geen morele hoogvlieger. Net zoals Defensieminister Van Middelkoop opgelucht de militaire dienst omzeilde, omzeilt Balkenende graag de normen en waarden die hij predikt. Op de Paralympics zouden we hem hooguit zien als hij zelf gehandicapt was. Verder dan wondroos schopte hij het tot nu toe niet. Ook Jan Wolkers leed daaraan, legde hij uit in een van zijn laatste interviews: ‘Balkenende had dat ook, maar die had het verdiend.’