Waaróm ik niet op de VVD stem

Woensdag is het zover. Dan kiest Nederland een nieuw parlement. De afgelopen weken heb ik met veel mensen gedebatteerd. Rationeel, emotioneel, vriendschappelijk en hevig verontwaardigd. Mijn meningen hebben me voor velen in een hoek geplaatst die zij kenschetsen als “fout links”. Het gaat me helemaal niet speciaal om ‘links’. Ik wil niemand een stemadvies geven. Maar ik wil wel heel graag één keer uitleggen waarom ik persoonlijk de VVD als een bedreiging beschouw voor alles wat mij dierbaar is.Ik ben net als iedereen een mens met bepaalde waarden en interesses. Sommige deel ik met velen, andere met weinigen. Vrijheid, blijheid. Daar ben ik heel liberaal in. Ik wel. De VVD echter heeft tijdens het eerste kabinet-Rutte de frontale aanval ingezet op vrijwel alles wat ik belangrijk vind in het leven. In de campagne geeft Rutte aan nog een stuk verder te willen gaan in een volgend kabinet.

Vrijheid en rechtsstaat

De VVD noemt zich liberaal, maar werkt liefst samen met partijen die vrijheid beknotten. Bij de formatie in 2010 is een poging tot Paars mislukt omdat de VVD van meet af aan inzette op een coalitie met PVV en CDA. Liever de PVV dan D66 dus, visualiseer dat even. De VVD zegt nu niet meer met de PVV te willen regeren, maar ik geloof hem niet. Ruttes afschuw van links en zelfs het midden is te groot.

De PVV van Geert Wilders noemt zich partij van de vrijheid, maar dat is een vrijheid voor enkelen. Wie een andere mening heeft, of wie bijvoorbeeld uit Polen komt, krijgt die vrijheid niet van Wilders. Wilders probeerde de rechterlijke macht ongeloofwaardig te maken en daarmee de rechtsstaat te ontmantelen. Wilders opende een meldpunt waar je voor het eerst sinds 1945 aangifte tegen een medeburger kunt doen op basis van diens afkomst. Door het ‘Polenmeldpunt’ te gedogen, heeft Rutte ons land in heel Europa te schande gemaakt. We hebben er nu dezelfde reputatie als Oostenrijk na de overwinning van Haider. Ja, die naam weten we zoveel jaar later nog. Het Polenmeldpunt is in Nederland alweer vergeten, maar alleen in Nederland.

Europa

In Europa zijn we dus het land van het Polenmeldpunt én van de 3%-norm. Die norm heeft Rutte-I zelf opgelegd met opgeheven wijsvingertje en nu worden we eraan gehouden. Ik ben voorstander van Europese samenwerking op gebieden van bijvoorbeeld defensie, milieu, veiligheid, immigratie en tot op zekere hoogte economie. Maar de laatste jaren krijgt Nederland een paar keer per jaar een extra bezuinigingspakket van miljarden voorgeschoteld omdat er weer een land gered moet worden. Let wel, niet de inwoners van dat land, nee, de corrupte banken, die vervolgens gewoon doorgaan met bonussen uitkeren. Dat vind ik bezwaarlijk. Voor die doelen mag je ons land niet kapotbezuinigen. Rutte roept hard dat hij dit niet meer gaat doen. Dat riep hij in 2010 ook. En zijn partij is wel de partij van de grootaandeelhouders.

Natuur en milieu

Maar voor mij is politiek altijd meer geweest dan economie alleen. Zo vind ik het heel belangrijk dat de aarde niet binnen enkele decennia vergaat aan de gevolgen van overuitputting door de mens. Waarom is duurzaamheid nog steeds iets van alleen links? Willen rechtse mensen dan niet dat hun kinderen leefbaar kunnen bestaan? Mark Rutte riep al in de vorige campagne dat windmolens niet op wind draaien, maar op subsidie. Een onzinsuggestie die de urgentie van ombuiging negeert. De opwarming van de aarde, de erosie, ontbossing, de epidemieën door intensieve veehouderij, die weer het gevolg is van overbevolking – het zijn geen fabeltjes. We kunnen nog 10 jaar doorpraten over de staatsschuld, maar op een verwoeste en uitgestorven planeet zijn geen staten meer nodig, want daar leven geen mensen meer.

Op kleine schaal negeert Melanie Schultz van Haegen de onderzoeken naar fijnstof en gezondheid om een kleine groep bumperklevende jakkeraars 10 kilometer per uur harder te kunnen laten rijden. Coalitiefavoriet het CDA stelt natuurbeheer gelijk aan het omploegen van natuurgebieden, het volbouwen van de ecologische hoofdstructuur en het openstellen van de jacht op vrijwel iedere diersoort. Korte termijndenken, dat heel veel blijvend kapot maakt, nu en in de toekomst.

Veiligheid

Datzelfde CDA deed deze week de belachelijke en gevaarlijke uitspraak dat socialisten erger zijn dan Al-Quaida. Nu wil het geval dat het westen nog steeds zonder proces al dan niet vermeende terroristen doodt. Een uitspraak als die van het CDA nodigt idioten als Anders Breivik uit om het recht in eigen hand te nemen. Breivik (overigens geïnspireerd door onder anderen Geert Wilders) doodde immers tientallen kinderen omdat… ze socialist waren.

Zorg

Voor mij persoonlijk heeft veiligheid ook te maken met een wereld waarin ik kan leven zonder dat ik straks in het ziekenhuis niet meer word geholpen omdat ik geen miljonair ben. Of omdat ik geen kinderen heb. Want je moet je voortaan maar door familie of buren laten helpen als je ziek bent en je rollator koop je ook maar zelf, vindt Edith Schippers. Als je een ziekte hebt waarvoor de medicijnen te duur zijn, dan krijg je die helemaal niet meer. Mag je van de VVD dan gewoon doodgaan? Misschien, maar euthanasie plegen mag dan weer niet, want de VVD heeft tijdens Rutte-I laten zien graag de oren te laten hangen naar de SGP, als dit kan voorkomen dat ze met centrumlinkse partijen om de tafel moeten.

Echt liberalisme?

En ja… die SGP. Van mij mogen ze doen en laten wat ze willen met vrouwen wel of niet verkiesbaar stellen. Net zoals een moslimvrouw van mij haar hoofddoekje mag dragen, wie ben ik om haar te zeggen dat mijn idee over vrijheid superieur is aan het hare? Ik ga me daar helemaal niet mee bemoeien. Maar de SGP bemoeit zich wél met mijn leven. De SGP wil niet dat ik op zondag winkel. De SGP wil, belangrijker, dat ik pijnlijk sterf zonder recht op euthanasie. De SGP wil ook dat een verkrachte vrouw het kind van haar verkrachter baart en opvoedt en dat homoseksuelen niet meer met elkaar mogen trouwen. De VVD is deze partij graag ter wille in ruil voor gedogen, liever dan samen te werken met GroenLinks, D66 of de PvdA.

Cultuur

Afgelopen week stond ik op het Haags UIT Festival en bedacht hoe het er volgend jaar zal zijn. Met zoveel minder moois om me heen. De nationaal vermaarde Appel, het Museon, mijn eigen geliefde Koorenhuis, die fijne Regentes, dat prachtige Dichter aan Huis, de belangrijke collectie van het Nederlands Muziek Instituut, ALBA theaterhuis, de Haagse jazzfestivals en -avonden, Branoul. En dat is alleen nog Den Haag. Wie zullen er nog zijn, wie zijn al opgeheven? Rutte-I heeft op cultuur niet alleen zwaar bezuinigd, Rutte-I heeft doelbewuste pogingen ondernomen cultuur te vernietigen. Dat ging niet om geld. Iedere econoom kan voorrekenen dat een investering in cultuur zich driedubbel terugbetaalt in BTW-inkomsten, toerisme, horeca, bedrijvenvestigingsklimaat. Nee. De cultuurbezuinigingen, de hele aanstelling van slager Zijlstra als staatssecretaris, de BTW-verhoging op cultuur, ze waren bedoeld om cultuur in Nederland kapot te maken als cadeautje voor de PVV. Uit rancune van Henk en Ingrid die alles kapot willen hebben wat ze niet kennen of begrijpen. En de VVD probeert op dit terrein de PVV rechts in te halen.

Daarom dus

Omdat ik nog in de natuur wil kunnen wandelen en wil dat toekomstige generaties dat ook kunnen. Omdat ik nog naar een klassiek concert wil kunnen en wil dat ook die latere generaties kunnen leren pianospelen en genieten van een mooi theaterstuk. Dat zij, maar ook wij, zorg krijgen als we die nodig hebben en mogen sterven als we op zijn. Dat we in een land leven dat niet met de nek wordt aangekeken vanwege zijn dubieuze politiek. En dat allemaal voor een handjevol grootaandeelhouders.

Om dit alles, meneer Rutte, stem ik woensdag niet op de VVD.