Nederland fout met Oekraïne

Nederland fout met Oekraïne
Nederland fout met Oekraïne

Eerst las minister Bot, die Bush’ Irakpolitiek steunt, Rusland de les over Beslan en Tsjetsjenië. En nu tonen de EU en haar huidige voorzitter Nederland weer aan niet in staat te zijn tot een zelfstandige analyse en een onafhankelijke visie op hun rol in een nieuwe wereldorde.

Dagblad Trouw, 30 november 2004

Bij een keuze tussen een Amerikaans georiënteerde en een Russisch georiënteerde presidentskandidaat in Oekraïne ziet de EU de Amerika-gezinde per definitie als wenselijker. Tegelijkertijd heeft Oekraïne recentelijk nog te horen gekregen niet welkom te zijn in de EU, een beleid dat getuigt van een misplaatste Europese arrogantie. Oekraïne is een aanzienlijk Europeser land dan Turkije.

Natuurlijk is er grootschalig gefraudeerd en is de huidige verkiezingsuitslag om die reden onacceptabel. Het pijnlijke is dat Balkenende Poetin niet lijkt te kapittelen vanwege het feliciteren van een mogelijk onwettig gekozen president, maar vanwege het feit dat de door Poetin gefeliciteerde kandidaat de VS en de EU niet welgevallig is. Wat als bij een hertelling zou blijken dat Janoekovitsj toch heeft gewonnen?

In deze tijd van verschuivingen in de wereldorde, waarin de VS openlijk te kennen geven geen boodschap aan Europa te hebben, zou het verstandig en wenselijk zijn het Koude Oorlogsdenken los te laten en landen als Oekraïne en Rusland meer te gaan beschouwen in termen van Europees nabuurschap en nieuwe kansen, in plaats van als een bedreiging die samen met de VS dient te worden bedwongen.

Frans van Hilten is Ruslandkundige