Goud voor Moldavisch snelheidsrecord

Het Moldavisch Philharmonisch Orkest heeft de gouden plak binnengehaald én het wereldrecord gebroken in de competitie om de snelste uitvoering van Khatchaturian’s sabeldans. Het Rotterdams Philharmonisch scoorde met een 7e plaats het hoogste van de Nederlandse orkesten.

De Moldaviërs speelden de sabeldans in 1 minuut en 4:27 seconden. Dat is 39 milliseconden sneller dan het vorige record uit 1967 op naam van de Wiener Philharmoniker. Volgens ooggetuigen was de uitvoering ‘niet om aan te horen, maar wel heel snel’. De muziek had bovendien te lijden onder het luide ‘Olé, olé’-gebrul van koning Willem-Alexander op de tribune.

Aerodynamisch

Critici wezen erop dat dirigent Lascae een aerodynamische dirigeerstok gebruikte, waardoor het mogelijk is veel sneller te dirigeren. De scheidsrechter wist echter aan te tonen dat dit volgens het handvest niet verboden is. Ook het aantal geknapte strijkstokharen bleef binnen het reglement.

Sinds de transfer vorig jaar van twee Nederlandse fagottisten naar de Moldaviërs voor bedragen rond de 4 miljoen euro is het gezelschap aanmerkelijk sneller geworden. ‘Eigenlijk is dit dus toch een beetje een Nederlands feestje,’ zegt voorzitter Hendriks van de Koninklijke Nederlandse Speedsabeldans Bond KNSB.

Diskwalificatie

Een grotere verrassing en triomf voor Nederland was er bij de traagheidscompetitie. Voor het eerst sinds Reinbert de Leeuw won een Nederlander goud voor de langzaamste Satie. Jan Tortuga kreeg in eerste instantie concurrentie van de Albanees Breshkë, maar deze bleek gewonnen te hebben onder invloed van slaapmiddelen. Breshkë is gediskwalificeerd.