De halfmiljoenste Hagenaar

Wat moet je zeggen tegen de 500.000ste Hagenaar, die dezer dagen ingeschreven gaat worden? Frans van Hilten breekt zich het hoofd over Haagse paradepaardjes en schuift ze allemaal terzijde.

Mistig uitzicht uit Haags stadhuis

Iedere dag wandel ik op weg naar mijn werkplek langs een grote groengele kubus met een tellertje erop. Niet de Amerikaanse staatsschuld deze keer, maar het aantal Hagenaars volgens de Gemeentelijke Basisadministratie. De verwelkoming van de 500.000ste Hagenaar is gepland voor 1 september.

Wat gebeurt er als de teller dan nog op 499.990 staat? Snel Zoetermeer annexeren?

Heel flauw heb ik mijn beleidscollega’s al gevraagd wat er gebeurt als de teller dan nog op 499.990 staat. Snel Zoetermeer annexeren? Gewoon de teller handmatig op 500.000 zetten? Het is flauw omdat het er niet toe doet. Wat er toe doet is dat Den Haag dezer dagen een half miljoen inwoners heeft. Hagenaars en Hagenezen, een grote Indonesische en Surinaamse bevolking, maar ook recentere generaties “import” en niet te vergeten de “expats” die de internationale instituties bevolken.

Bij de teller staat een cameraatje met een scherm waar je zelf je welkomstboodschap voor de 500,000ste Hagenaar kunt inspreken. Dat prikkelt de verbeelding. Wat zou ik kwijt willen aan iemand die hier voor het eerst voet aan wal zet, de bouwput van Den Haag CS binnenrijdt of simpelweg het levenslicht aanschouwt in een Haags ziekenhuis of kraamkamertje?

Tegen die nieuwe Hagenaar ga ik het niet hebben over Vrede en Recht, het Malieveld en Couperus, niet over het NDT en ADO, niet over het torentje en het strand, niet over de pr-campagne rondom de wethouder wiens dochter ergens rond de 499.600 geboren werd. Vergeet alle paradepaardjes. Over een paar jaar heb je je eigen geliefde plaatsen en personen.

Het enige wat ik wil zeggen is: welkom in je nieuwe thuis. Ik hoop dat je net zo van Den Haag zult gaan houden als ik doe. Een thuis met een tuin. Want Den Haag is nog steeds een prachtige groene stad. Leef er gelukkig en word deel van dit mooie geheel.