Joris Smit is Tasso (foto Kurt Van der Elst)

CultPers tipt toneel!

Het culturele seizoen 2014-2015 barst los! Wat mag u dit jaar niet missen volgens CultPers? Met dagelijks tips uit den lande én uit standplaats Den Haag. Vandaag de slotaflevering: toneel.

Kunst & de zus van de hertog

Wat doe je als hertog als je een kunstenaar in huis haalt, hem volledige artistieke vrijheid geeft en vervolgens wordt-ie verliefd op je zus? Theu Boermans regisseert bij het Nationale Toneel onder andere Joris Smit en Sallie Harmsen in Tasso van Goethe. Met zeer actueel klinkende discussies over de rol van kunst in de maatschappij.
9 september t/m 22 oktober 2014

Kunst & de commercie

Een vergelijkbaar thema speelt in The Fountainhead van Toneelgroep Amsterdam. Moet je als kunstenaar je idealen trouw blijven, zoals de jonge architect Howard Roark, of de markt behagen, zoals zijn collega’s? Maar dit vier uur durende stuk is ook een liefdesgeschiedenis. Met onder anderen Halina Reijn en Ramsey Nasr.
Nog t/m 6 november 2014

Duistere liefde

Afgelopen seizoen verraste Matzer Theaterproducties met een spetterende Gejaagd door de Wind vol rhythm and blues. Nu is er een Romeo and Juliet als een popconcert.
9 oktober 2014 t/m 9 januari 2015

Tegenover die mooie liefde staat, ook bij Matzer, de duistere liefde in Hart. Hart is het verhaal van een Katwijks vissersmeisje dat in 1941 een Duitser ontmoet, die haar meesleept in het nazileven met veel wilde feesten. Na de oorlog richt zij vol wraakgevoelens mensen te gronde.
5 februari t/m 28 maart 2015

Vogels kijken tegen het verdriet

Stefan de Walle in Op een mooie Pinksterdag (foto Martijn Beekman)Ook op veel plaatsen te zien: Op een mooie Pinksterdag. Esther Scheldwacht schreef deze prachtige monoloog voor haar man Stefan de Walle. Die speelt met verve de vader, die verscheurd door rouw om zijn gestorven kind vlucht in het hardlopen en bestuderen van vogels. Het Nationale Toneel neemt dit ontroerende stuk zeer terecht in reprise.
25 februari t/m 18 april 2015

Typisch Haags: de laatste van Aus

Oud-regisseur van Toneelgroep De Appel Erik Vos heeft een boek met herinneringen geschreven. Maar ook zijn opvolger Aus Greidanus sr. maakt alweer zijn laatste regie voor het gezelschap: Metamorfosen. Geen marathon dit keer, maar toneel dat als altijd draait om wat de verbeelding prikkelt, om wat er niet klopt. Allemaal nog één keer naar Aus dus!
22 oktober 2014 t/m 21 februari 2015