Campagnebeeld RMO Carthago

CultPers tipt tentoonstellingen!

Het culturele seizoen 2014-2015 barst los! Wat mag u dit jaar niet missen volgens CultPers? Met dagelijks tips uit den lande én uit standplaats Den Haag. Vandaag: tentoonstellingen en een beetje mode.

De kleurvlakken van Rothko

Mark Rothko Untitled, 1968Dé grote hit dit jaar wordt natuurlijk Mark Rothko in het Gemeentemuseum Den Haag. De reusachtige kleurvelden van de Russisch-Joodse Amerikaan zijn opgebouwd uit lagen verf, die je als het ware door elkaar heen voelt schijnen. Rothko’s werk is al ruim 40 jaar niet meer in Nederland geëxposeerd en de tentoonstelling is alléén hier te zien.
20 september 2014 t/m 1 maart 2015

Carthago herrijst in Leiden

Er was iets met ‘Verder ben ik van mening…’. Er was iets met Dido en Aeneas. En er was iets met Hannibal die met olifanten de Alpen over trok, ten strijde tegen Rome. Maar er was ook een echte stad met rijke beschaving, in wat nu Tunesië is. Na de Etrusken staat in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden Carthago centraal. (hoofdafbeelding artikel)
27 november 2014 t/m 10 mei 2015

Vlaams-Haags

De Franse ‘Grandeur’ is koud afgevoerd of Den Haag Sculptuur 2015 is al bekend. In 2015 komen de beelden op het Lange Voorhout en in museum Beelden aan Zee uit Vlaanderen. Denk bijvoorbeeld aan Berlinde de Bruyckere, Jan Fabre, Panamarenko en Johan Tahon.
zomer 2015

Mode

Museum Boijmans van Beuningen toont hoe mode van de toekomst eruit zou kunnen zien in The Future of Fashion is Now.  Van Viktor & Rolf tot de Koreaanse Rejina Pyo.
11 oktober 2014 t/m 18 januari 2015

Zakdoekje meegewassen

Shirt en jurk met meewas-zakdoekje van Yulia Nesterova
Werk van Yulia Nesterova-
Klik om te vergroten

Opgevallen op de eindexamenexpo van de Koninklijke Academie in Den Haag: het zwarte T-shirt en jurkje met expres meegewassen papieren zakdoekje van Yulia Nesterova. Eigenlijk is zij grafisch ontwerper, maar zij richtte zich nu op het omtoveren van dagelijkse ergernissen tot bruikbare ideeën. Daar zit misschien nog wel een klein modehypeje in!

Morgen: slotaflevering – toneel.