Burkhard Fritz (Waldemar), Markus Marquardt (Bauer), Sunnyi Melles (Sprecher), Wolfgang Ablinger-Sperrhacke (Klaus Narr), Koor van De Nationale OperaAnna Larsson (Waldtaube), Burkhard Fritz (Waldemar) boven: Markus Marquardt (Bauer), midden: Wolfgang Ablinger-Sperrhacke (Klaus Narr), onder: Burkhard Fritz (Waldemar). Foto: Ruth Walz

CultPers tipt muziek!

Het culturele seizoen 2014-2015 barst los! Wat mag u dit jaar niet missen volgens CultPers? Met tips uit den lande én uit standplaats Den Haag. In de eerste aflevering: pop- en klassieke muziek.

Popmuziek

Nee, CultPers zit niet zo heel goed in de hippe nieuwe bandjes. Maar twee bijzondere oudjes komen deze kant op en wel naar Carré, Amsterdam. Op 23 november Marianne Faithfull, ooit vooral bekend als liefje van Mick Jagger, in latere jaren een sterke singer/songwriter die onder andere samenwerkte met PJ Harvey.

Chris Rea is er één dag later. De man van Josephine, maar ook van prachtige en melancholieke blues. Rauwe stem en dito gitaar.

Pop Haags

Singer/songwriters zijn hot. Op de Acoustic Alley-avonden staan ze zo’n twee keer per maand centraal. Case Mayfield, Terry Lee Hale, Fay Lovsky, Mathilde Santing, Hans Vandenburg, Bright Blue Gorilla: het zijn maar een paar van de artiesten van het komende seizoen. Locatie: Theater In de Steeg aan het Westeinde.

Klassieke muziek

Toen moderne muziek-pionier Schönberg nog jong was schreef hij romantische muziek. Zijn Gurre-lieder (afbeelding) schetsen een mythische Scandinavische wereld. Voor het eerst worden deze liederen nu als theaterproductie uitgevoerd en wel door De Nationale Opera. Een volstrekt unicum en alleen deze maand nog te zien in Amsterdam.
t/m 23 september 2014

Reinbert goes Franciscus

Het Zonnelied is de aangrijpende ode aan het leven die Sint-Franciscus naliet. De Tataarse componiste Sofia Goebaidoelina zette het op muziek voor topcellist Mstislav Rostropovitsj. Zeer experimenteel: de cellist draait bijvoorbeeld al spelend aan de stemknoppen. Zelden live te horen maar Reinbert ‘Zomergasten’ de Leeuw dirigeert het tijdens de Cellobiënnale Amsterdam met zijn ensemble Asko|Schönberg.
23 oktober 2014

Klassiek Haags

Ook in Den Haag is Reinbert de Leeuw te horen. Tijdens Festival Dag in de Branding dirigeert hij het Residentie Orkest en studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag in De Tijd van Louis Andriessen en Rituel van Boulez.
28 maart 2015

Arthur, Aus, Edvard, Johannes en Pjotr

Het Residentie Orkest haalt het verhaal op hoe Brahms, Tsjaikovski en Grieg samen lunchten op nieuwjaarsdag 1888. Over ‘Das Mittagessen‘ wordt verteld door ‘Oberkellner’ Aus Greidanus sr. (Toneelgroep De Appel).  Tussen concertwerken van de drie heren door natuurlijk, met Arthur Jussen als solist in het pianoconcert van Grieg.
20 februari 2015 Den Haag/21 februari zonder Aus in Rotterdam

Morgen: CultPers tipt dans!

(Foto: De Nationale Opera/Ruth Walz)